• Menu

Het belang van goed werkgeverschap: wettelijke verplichtingen en praktische tips

Goed werkgeverschap wordt vaak gezien als de sleutel tot succes voor uw organisatie. Medewerkers die zich gesteund voelen door hun baas, zijn loyaler, productiever en gelukkiger. Dat draagt weer bij aan een lager personeelsverloop, want als mensen het naar hun zin hebben zullen ze graag aan boord willen blijven. Bovendien hebben bedrijven die bekendstaan om hun goede werkgeverschap vaak een sterk imago, wat helpt bij het aantrekken van nieuw talent. Daarnaast bent u wettelijk verplicht zich als een goede werkgever te gedragen. Maar wat zijn precies de regels? En wat houdt goed werkgeverschap in de praktijk in?

Wat is goed werkgeverschap precies?

Wanneer bent u een goede werkgever? Wanneer u zorgt voor gezonde maaltijden in de kantine? Gezellige teamuitjes organiseert? Of diversiteit, gelijkheid en inclusie onderdeel maakt van uw bedrijfscultuur? Er zijn talloze manieren om een goede werkgever te zijn. De manier waarop dit wordt ingevuld kan verschillen van bedrijf tot bedrijf. ‘Goed’ is dan ook een breed begrip. Dat is ook de reden waarom er in de Nederlandse wet is vastgelegd wat goed werkgeverschap is. Laten we eens kijken naar de definitie van goed werkgeverschap, zoals beschreven in het Burgerlijk Wetboek1: ‘De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goede werkgever en goede werknemer te gedragen’. Klinkt dat nog wat vaag? Om het concreter te maken, zijn er zes grondbeginselen aan gekoppeld.

Wat zijn de 6 beginselen van goed werkgeverschap?

Om het concept van goed werkgeverschap goed te begrijpen en misverstanden te voorkomen, zijn er een zestal grondbeginselen aan gekoppeld. De wet bepaalt dat u als werkgever:

 • Zorgvuldig handelt: dit staat bekend als het zorgvuldigheidsbeginsel en omvat drie belangrijke onderdelen:
  • Onderzoeksplicht: voordat u ingrijpende beslissingen neemt, zoals het ontslaan van een medewerker of het afwijzen van een verlofaanvraag, bent u verplicht eerst grondig te onderzoeken welke feiten en belangen een rol spelen.
  • Hoorplicht: geef uw medewerkers de gelegenheid hun kant van het verhaal te vertellen, luister naar hun suggesties en feedback. Dit is essentieel voor open en effectieve communicatie.
  • Evenredigheidsbeginsel: zorg ervoor dat u niet alleen uw eigen belangen behartigt, maar ook die van uw medewerkers in overweging neemt.
 • Uw macht niet misbruikt: voorkom misbruik van uw sterke positie als leidinggevende. Uw werknemers mogen nooit het idee hebben dat ze zijn overgeleverd aan willekeurige acties en beslissingen, of onder druk worden gezet.
 • Verwachtingen waarmaakt: als u bepaalde verwachtingen schept, dan moet u ze ook waarmaken. Dit staat bekend als het vertrouwensbeginsel. Heeft u bijvoorbeeld aan het begin van het jaar beloofd dat iedereen een eindejaarsbonus krijgt? Dan moet u deze belofte nakomen. Uw medewerkers vertrouwen erop dat u uw woorden in daden omzet, wat cruciaal is voor een betrouwbare en positieve werkomgeving.
 • Goede verzekeringen biedt: zorg ervoor dat uw werknemers goed verzekerd zijn tegen bedrijfsongevallen of andere ongelukjes die tijdens het werk kunnen voorkomen – tijdens een bedrijfsuitje of een zakenreis bijvoorbeeld. Dit wordt ook wel zorgplicht genoemd.
 • Gelijkheid waarborgt: behandel iedereen gelijk en voorkom discriminatie op basis van onder meer gender, leeftijd, geloof of culturele achtergrond. Dit noemt de wet het gelijkheidsbeginsel. Het zorgt ervoor dat uw teams zich veilig voelen op het werk, en het bevordert een inclusieve cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn.
 • Ingrijpende beslissingen motiveert: het is belangrijk dat u ingrijpende beslissingen duidelijk motiveert. Dit geeft uw medewerkers de kans om te reageren en te begrijpen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Gaat uw onderneming bijvoorbeeld door een financieel moeilijke periode? Bied uw mensen dan ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan of mogelijkheden voor omscholing. Door open en transparant te blijven, versterkt u het vertrouwen en helpt u uw team om te gaan met deze veranderingen.

Deze wettelijke afspraken maken de verwachtingen van zowel werkgevers als werknemers een stuk duidelijker. Mocht er een conflict ontstaan, dan is er een heldere leidraad die helpt bij het eerlijk en rechtvaardig oplossen van geschillen. Zo kunnen beide partijen steun vinden in objectieve richtlijnen, wat zorgt voor een soepele afhandeling van eventuele problemen.

Misschien vindt u dit artikel ook interessant: 10 tips voor vitaliteit op de werkvloer

Tips voor goed werkgeverschap

Toch gaat goed werkgeverschap verder dan deze wettelijke afspraken. Het betekent ook dat u proactief zorgt voor de duurzame inzetbaarheid van uw personeel2, eerlijke salarissen biedt, en ondersteunt in een goede werk-privébalans. Hoe kunt u goed werkgeverschap nog meer vormgeven? Wat kunt u in de praktijk doen om het werkplezier te vergroten en bij te dragen aan een vitaal personeelsbestand?

Tip 1: Investeer in de ontwikkeling van uw teams

Werkgevers die actief investeren in de professionele ontwikkeling van hun personeel en daarvoor opleidingsbudgetten beschikbaar hebben, tonen niet alleen dat ze waarde hechten aan hun medewerkers, maar bouwen ook aan de toekomst van hun bedrijf. Trainingen, workshops en doorgroeimogelijkheden zijn essentieel voor het motiveren van uw personeel en het stimuleren van innovatie binnen uw organisatie. Werknemers die de kans krijgen om te groeien, blijven vaak langer bij u werken en dragen op hun beurt bij aan een sterkere bedrijfsvoering.

Tip 2: Stimuleer een goede balans tussen werk en privé

Ook is het belangrijk dat u als werkgever de balans tussen werk en privé goed in de gaten houdt. Een beetje flexibiliteit in de werktijden of de optie om af en toe vanuit huis te werken kan al een wereld van verschil maken. Als u ook nog eens begrip toont voor de persoonlijke situatie van uw medewerkers, helpt dat hen om werk en privéleven op een gezonde manier te combineren. Dit maakt niet alleen uw team veerkrachtiger, maar vermindert ook stress en voorkomt burn-outs. Een gelukkig team is vaak een stuk productiever en zorgt voor een fijne sfeer op het werk.

Misschien vindt u dit artikel ook interessant: Burn-outklachten herkennen en voorkomen als werkgever

Tip 3: Laat zien dat u uw medewerkers waardeert

Erkenning en waardering zijn belangrijke, maar vaak onderschatte elementen die veel invloed hebben op het enthousiasme en de loyaliteit van uw medewerkers.3 Soms kan zelfs een simpel bedankje of het samen vieren van een behaalde mijlpaal al een enorme boost geven aan het teamgevoel. Regelmatige feedback en een beloningssysteem dat de inzet van uw team erkent, zorgen ervoor dat iedereen zich gewaardeerd voelt. En laten we de leuke dingen niet vergeten: een gezellige eindejaarsborrel, een verrassend kerstpakket of een leuk teamuitje doen ook wonderen voor de sfeer. Al deze dingen samen maken dat uw team graag dat stapje extra zet!

Tip 4: Zorg voor een gezonde werkomgeving

Een veilige en gezonde werkomgeving is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijk aspect van goed werkgeverschap. Dit omvat zowel de fysieke veiligheid op de werkplek als het bevorderen van mentaal welzijn. Werkgevers die investeren in gezondheidsprogramma's, zoals workshops over stressmanagement of ergonomische werkplekken, tonen hun inzet voor het welzijn van hun personeel.

Misschien vindt u dit artikel ook interessant: Advies Gezondheidsraad: bied personeel de griepprik aan

Bij Prikvandezaak.nl ondersteunen we u graag bij het faciliteren van griepprikken voor uw werknemers, en willen we samenwerken aan een gezondere toekomst voor uw organisatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier hoe u de griepprik kunt regelen voor uw werknemers.

Let op: hoewel we zorgvuldigheid betrachten bij het samenstellen van onze content, is dit artikel niet bedoeld als medisch advies. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid, raden we altijd aan contact op te nemen met een gekwalificeerde arts of zorgprofessional. Onze tips en informatie zijn bedoeld ter algemene informatie en mogen niet worden gebruikt als basis voor het nemen van belangrijke medische beslissingen.

NL-NON-2024-00020

Bronvermelding
 1. Overheid.nl | Artikel 6 Burgerlijk Wetboek Boek 7
 2. Social Economische Raad (SER) | Duurzame inzetbaarheid: zo realiseer je het
 3. HR Praktijk | De kunst van erkenning: hoe waardering een positieve werkcultuur creƫert