• Menu

Advies Gezondheidsraad: bied personeel de griepprik aan

Het is ieder jaar weer raak tijdens het herfst- en winterseizoen: de griep heerst, waardoor veel mensen niet naar hun werk kunnen. Sterker nog, griep en verkoudheid zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in Nederland. Daarom adviseert de Gezondheidsraad werkgevers om de griepprik aan te bieden aan bepaalde groepen werknemers. Zo hebben zij minder kans om ziek te worden of anderen te besmetten.

Griep en verkoudheid hoofdoorzaak ziekteverzuim in Nederland

Gezond en vitaal personeel is de motor van elk bedrijf. Toch is het onvermijdelijk dat uw medewerkers tijdelijk uitvallen door bijvoorbeeld een stevige verkoudheid, een blessure of andere medische klachten. Het goede nieuws is dat het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2014 daalde: dat kwam in 2023 uit op 4,6% (ten opzichte van 4,7% in 2022).1 Deze positieve trend markeert een keerpunt na een uitdagende periode, waarin veel mensen ziek werden vanwege corona. Daar staat tegenover dat langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten met 8.4% steeg.2 Maar veruit de belangrijkste reden voor ziekteverzuim? Dat is griep of verkoudheid. Voor 64% van de mensen die zich ziek meldden, was dit de directe aanleiding om thuis te blijven, zo meldt het CBS.3 Zeker in de maanden oktober tot en met maart, waarin we meer binnen zijn, dicht op elkaar zitten en onze weerstand vaak iets minder is, slaat het griepvirus toe.

Misschien vindt u dit artikel ook interessant: Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?

Wat kost een werknemer met griep?

Ieder jaar opnieuw vormt de griep een stevige kostenpost voor werkgevers. Volgens het MKB servicedesk4 kost een zieke werknemer gemiddeld 250 tot 300 euro per dag, soms zelfs meer. En aangezien iemand met de griep meestal wel zo’n vijf tot zeven dagen uit de running is, kan de rekening voor bedrijven behoorlijk oplopen. Ook de bedrijfsvoering kan ondermijnd worden – zeker als veel medewerkers op hetzehatlfde moment uitvallen, wat vaak het geval is bij een griepgolf. Met de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt kan het behoorlijk lastig zijn om acuut vervanging te regelen, en neemt de druk op de schouders van andere medewerkers alleen maar toe.

Gezondheidsraad: maak griepprik voor personeel toegankelijk

Los van de negatieve gevolgen voor werkgevers, is de griep natuurlijk vervelend voor de werknemer zelf. De meeste mensen knappen gelukkig vanzelf weer op, maar sommigen zijn kwetsbaarder en kunnen ernstige complicaties krijgen, zoals een longontsteking of hartproblemen5. Dat zijn bijvoorbeeld 60-plussers, personen met diabetes type 1 of 2, of iemand met weinig afweer door een bepaalde ziekte of een medische behandeling6. Deze mensen krijgen via hun huisarts een uitnodiging om in het najaar een gratis griepprik te halen. Maar er zijn ook groepen werknemers die een hoger risico lopen om zelf besmet te raken en anderen te besmetten. De Gezondheidsraad kwam daarom in maart 2023 met het volgende advies aan het kabinet: bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen.

Voor welke werknemers is de griepprik raadzaam?

Maar wie zouden deze griepprik dan moeten krijgen?7 Het gaat om werknemers die door hun werk een hoger risico lopen om zelf besmet te raken of om anderen te besmetten. De Gezondheidsraad identificeert de volgende beroepsgroepen:

 • Zorgmedewerkers: als iemand dagelijks in de buurt is van patiënten, is de kans dat deze persoon griep oploopt – en helaas ook doorgeeft – net iets groter. Het aanbieden van de griepprik aan deze doelgroep helpt niet alleen om henzelf te beschermen, maar vermindert ook de kans dat zij het griepvirus overdragen aan hun patiënten.
 • Werknemers in nauw contact met anderen: medewerkers in het onderwijs, de kinderopvang en het openbaar vervoer hebben veel contact met anderen, en dan ook nog eens in relatief kleine ruimtes die niet altijd even goed geventileerd zijn. De griepprik kan bescherming bieden voor zowel henzelf als de mensen met wie ze dagelijks in contact komen.
 • Specifieke beroepsgroepen: chauffeurs die kwetsbare personen vervoeren, kappers in verpleeghuizen: ook zij zouden voor een griepprik in aanmerking moeten komen volgens de Gezondheidsraad. Een klein griepje kan al snel voor een grote uitbraak zorgen bij de mensen met wie ze interactie hebben. Deze mensen hebben dus extra verantwoordelijkheid om de overdracht van griep te voorkomen.
 • Mensen die dichtbij het griepvirus werken: er zijn ook professionals die door de aard van hun werk direct blootgesteld kunnen worden aan het griepvirus, bijvoorbeeld laboratoriummedewerkers die betrokken zijn bij de vaccinproductie. De Gezondheidsraad adviseert werkgevers ook deze groep de griepprik aan te bieden, ter bescherming van henzelf en hun naasten.

Bij Prikvandezaak.nl ondersteunen we u graag bij het faciliteren van griepprikken voor uw werknemers, en willen we samenwerken aan een gezondere toekomst voor uw organisatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier hoe u de griepprik kunt regelen voor uw werknemers.

Let op: hoewel we zorgvuldigheid betrachten bij het samenstellen van onze content, is dit artikel niet bedoeld als medisch advies. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid, raden we altijd aan contact op te nemen met een gekwalificeerde arts of zorgprofessional. Onze tips en informatie zijn bedoeld ter algemene informatie en mogen niet worden gebruikt als basis voor het nemen van belangrijke medische beslissingen.

NON-2024-00018

Bronvermelding
 1. Arboned | Jaarlijks verzuim daalt voor het eerst sinds 2014
 2. Arboned | Verzuim door stress steeg afgelopen jaar met ruim 8%
 3. CBS | Ziekteverzuim in Nederland
 4. MKB Servicedesk | Wat kost een zieke werknemer? 2020
 5. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) | Feiten en cijfers griepprik
 6. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) | Voor wie is griepprik 2020
 7. Gezondheidsraad | Vaccinatie van werknemers: griep